BİR GELECEK, İKİ SAAT İÇİNDE Mİ SORULARLA ÇÖZÜLMELİ?



Soruyorum…

Kariyerinize akademik personel olarak devam etmek istiyorsanız,
ya da yüksek lisans yapmak istiyorsanız Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) mutlaka girmeniz gerekiyor. Geçtiğimiz hafta sonu Ales sınavına girecek olan bir arkadaşımın oğluna gönülden başarılar diledik. Tuttuğunu koparan daha üniversite hayatında hem çalışıp hem okuyan kısacası kendi ayakları üzerinde duran bir genç Berkay. Daha geçen gün ofiste tartıştık eğitim ve sınav sistemini. Teori mi pratik mi diye. İşte hayatın içinde olan bir gencin Ales sınavı sonrası paylaşımı. Ben daha ne deyim. Siz bu çocukları parlatacağınıza umutlarını bile karartabiliyorsunuz. Bir gelecek, iki saat içinde mi sorularla çözülmeli? Ama bizim oğlan bizim gençler inatçı, siz yokuşu yapın onlar o yokuşu çıkmayı iyi bilir.

ALES SINAVI HK.

Bugün bir dengesizliğe daha şahit olduk tüm idealleri olan arkadaşlarımızla beraber.
Belki de bir daha hayat boyu belirlediğimiz ideallerimizde, alanımız dışı olduğu için karşımıza çıkmayacak sorular çözdük, çözmeye çalıştık. Aslında buna mecbur bırakıldığımızdan kaynaklı bu.
Böyle irrealist bir şekilde en alakasız bölümlere bile akademisyenlik için köklü sayılar, mutlak değer vb. konuları mecbur tutuyorsunuz. Neyse tamam ne yapalım deyip, çalışıyor bu insanlar, emek sarf ediyor. Alan bilgisi sistemini ısrarla getirmemenize rağmen susuyorlar.
Her şeye rağmen sesini çıkartmıyor bu öğrenciler.
Açıkla bize ÖSYM’nin o muhteşem sorularını hazırlayan hoca, açıkla…
Bu çocuklar aylarca çalışıp, her gün 2 deneme çözsün. Senin daha önce sorup sorabileceğin tüm soruları ve dahasını gözü kapalı yapacak duruma gelsin, ama sen…
Açıklasın o ekip, bugünkü sözel 1’in içinden 40 dakikanın altında nasıl çıkılabileceğini açıklasın. Bugünkü o 2 sözel mantık sorularının 30 dakikadan önce yapılabilme olasılığını açıklasın.
Bu bir seviye belirleme sınavı, herkesi sizin gibi hoca seviyesine getirme sınavı değil. Ancak soruları herkesin sizin açınızdan bakabileceğini, sizin kadar yıllarını verip çözebileceğini düşünerek hazırlıyorsunuz bu sualleri.
Sayısal ekibe sözüm yok ancak çok sayın ÖSYM’nin çok sayın soru bankası hazırlayan hocaları;
Açıklayın, söyleyin;
Siz bugünkü sınavı tümüyle hiç oturup birine çözmesi için verip, 2.5 saatte süre verdiniz mi? Bu gibi testleri yapıyor musunuz? Siz bugünkü sınavda sayısalda ne sorulmuş biz de ona göre soralım deyip birbirinizle işbirliği içerisinde oldunuz mu?
Hiç sanmıyorum.
Bugünkü ALES sınavı geçmiş tüm zamanların en büyük fiyaskosudur ve yavaş yavaş bu denli rağbeti az olan bir sınav KPSS zorluğuna çekilmeye başlanmıştır.
Siz bu çocukları en az 120 sorudan sorumlu tutup, içerisinden en aşağı 1 saatte çıkılacak sadece bir sözel bölüm hazırlıyorsanız, ben sizin vicdanınızdan da, hocalığınızdan da şüphe duyarım.
Bu insanlar sizin soracağınız tüm soruların içinden geçer. Ta ki siz biraz adam olup sadece soruları okumanın 30 dakika sürdüğü bir sözel bölüm yapmadığınız sürece.
Şimdi determinizminiz de, “o korku halinde verilen ‘’eyvah’’ tepkisini” anlattığınız bilimsel terimlerinizde şimdilik sizin olsun.
Mayıs ayında görüşmek üzere.
Tüm arkadaşlarıma da geçmiş olsun. (B.Şenyel)
Şimdi düşünün…
Hem de iyi düşünün…


CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder

YUKARI
ÇIK